-LOVIISA
Lomatähdet tarjoaa majoitusta Loviisassa Strömforsin idyllisellä ruukkialueella. Lomatähtien lomahuoneistot on remontoitu vanhoihin työläisasuntoihin ruukkialueen keskellä. Armonlinnassa, Saarnimäessä ja Riitalassa on vuokralla yhteensä yhdeksän lomahuoneistoa, huoneistot ovat 2-6 henkilölle.

Strömforsin ruukki on perustettu 1698 Kymijoen läntisimpään haaraan. Ruukki eli kukoistuskauttaan 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa ja suuri osa alueen nykyisestä rakennuskannasta on tuolta ajalta. Elämä vuosisataisessa ympäristössä jatkuu edelleen vanhoja perinteitä kunnioittaen. Ruukissa jatketaan vanhaa käsityöläisperinnettä, mikä luo leimansa koko alueen tunnelmaan. Ruukissa toimii kesällä pajamuseoiden ja käsityöläispuotien lisäksi ravintola, kahvio ja kyläkauppa. Kylän kirkossa on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu Ylösnousemus ja tallin vintillä on useita laadukkaita taidenäyttelyitä. Ruukki täyttyy tapahtumista kesällä, tutustumisen arvoisia ovat mm. Ruukinmyllyn kesäteatteri, Bluegrass & Roots festivaali, Ruukki Picnic –autotapahtuma sekä Brannin Trail polkujuoksu- ja kulttuurivaellustapahtuma. Strömforsin ruukki on osa Länsi-Kymen kulttuuritietä, tien varrella on useita mielenkiintoisia käyntikohteita. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa poiketa vanhalla valtakunnan rajalla Ahvenkoskella sijaitsevalla Savukosken museosillalla.

Alueella on useita uimarantoja, lähin sijaitsee aivan ruukin keskustassa. Uimarannoille on ihana tehdä vaikka perheen yhteinen pyöräretki kauniina kesäpäivänä. Strömforsin ruukki tarjoaa eriomaiset mahdollisuudet luontomatkailuun. Kymijoki kulkee kylän halki, joten esimerkiksi melomaan lähteminen on helppoa. Kukuljärven kallioisessa ja paikoin jyrkkärinteisessäkin ympäristössä kulkee noin kahdeksan kilometrin mittainen merkitty Kukuljärven vaellusreitti, jonka varrella on laavu ja uimaranta. Kiipeilyyn tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet lähistöllä sijaitsevat Haukkakallio ja Huuhkajavuori. Pyörällä ruukista voi lähteä esimerkiksi Elimäelle, reitti kulkee keskellä kaunista suomalaista maalaismaisemaa. Keväällä ja syksyllä alueen täyttävät tuhannet muuttolinnut ja syksyllä lähialueen metsät ovat täynnä marjoja ja sieniä.

Kalastusmahdollisuudet Strömforsin ruukissa ovat erinomaiset. Alueella voi kalastaa niin joella, järvellä kuin merialueellakin. Lisäksi Kotkan ja Loviisan kala-apajille on lyhyt matka. Jos kalaonni ei suosi, voi saaliin hakea Ahvenkoskella vanhassa suolamakasiinissa sijaitsevasta kalakaupasta.

Loviisan keskustaan on Strömforsista lyhyt matka. Svartholman merilinnoitus, Laivasillan alue, Loviisan museot, kirkot ja kartanot sekä vanhat puutalokaupunginosat, unohtamatta viehättäviä kahviloita, ravintoloita sekä puoteja, tarjoavat nähtävää ja koettavaa useammallekin päivälle. Loviisa on myös kuuluisa tapahtumistaan. Voit kerätä suuria ja pieniä elämyksiä muun muassa Loviisan Wanhoissa Taloissa, Ruusujen hurmaa –tapahtumassa, Avoimissa puutarhoissa tai Pikkuväen kierroksella.

Kotkaan, Porvooseen ja Kouvolaan on Strömforsista matkaa vain kivenheitto. Kotkan puistot, Vellamo ja Maretarium sekä Langinkosken keisarillinen kalastusmaja tai Porvoon vanhakaupunki kirkkoineen ovat erinomaisia retkikohteita. Päivän voi viettää myös vauhdikkaasti Kouvolan Tykkimäessä.

Strömforsin ruukki sijaitsee Ruotsinpyhtään kirkonkylässä noin 18 km Loviisan keskustasta itään päin. Matkaa Helsinkiin on 105 km.

Lisätietoja Strömforsin ruukista www.stromforsinruukki.fi

   Copyright © 2006-2021 Lomatähdet, Holidaystars